3.03.2018 г.

Фокача роза - Focaccia rosa




Честит празник, българи където и да сте! 
Честит снежен 3-ти март! 


Днешната ми рецепта е сбъркана и съвсем не трябваше да изглежда така! Докато втасваше и после печеше все повече ми заприличваше на роза и така сложих във фурната  фокача- руло, а извадих питка- роза! Види се тъй е трябвало да бъде , нали си имаме празник днес, а розата е един от българските символи! Рецептата е от тук!


  
За тестото:
500 гр. брашно
250  мл. топла вода
60 мл. зехтин
1 равна ч. л. захар
1 равна ч.л. сол
15 гр. мая от кубче
и още:
200 гр. малки домати (чери, пикадили, датерини)
100 гр. черни маслини
риган
зехтин



 В купа пресейте брашното. Добавете солта, захарта и зехтина. Излейте топлата вода в която е разтворена маята и замесете меко тесто. Върнете го в купата, намажете с малко зехитн, покрийте с найлон и кърпа. Оставете тестото на топло докато удвои обема си. Нарежете доматите не четвъртинки. Посолете ги и полейте с 1 с.л. зехтин. Овкусете с риган.  
На набрашнена повърхност леко разточете тестото на дълга  тясна лента. Моята беше с дължината на масата. Ширината на лентата около 10 см. Намажете лентата съз зехтин и наредете доматите и маслините. Завийте на хлабаво руло. Прехвърлете в тава застлана с намаслена хартия за печене. Ако ви изпопадат доматите и маслините, върнете ги обратно. Изчакайте отново 30 мин. и изпечете фокачата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Питката е още топла и затова не ви показвам как изглежда отвтъре, по-късно ще сложа и такава снимка. 
Да ви е сладко и празнично :)! Чаоооо! 



1 коментар:

  1. Сега виждам тази прекрасна публикация.
    Много мило ми стана, Ив - благодаря ти!
    Нека всички твои дни бъдат изпълнени с празнично настроение и много любов!
    Харесвам много твоя блог! Страхотна фокача!

    ОтговорИзтриване