4.07.2017 г.

Ньоки от тиквички и картофи - Gnocchi alle zucchine e patate


Много вкусно лятно ястие стига да имате търпение да си направите ньоките! Макар да ви отнеме малко повече време (не повече от правенето на една мусака) ще останете доволни от резултата! Опитайте смело! 


Продукти:

за ньоките:
300 гр. картофи
300 гр. тиквички
1 скилидка чесън
щипка магданоз
3-4 с.л. зехтин
сол
1 жълтък 
около 250-300 гр. брашно

за доматения сос:
300 гр. смлени домати
3-4 чери доматки
100 мл. зекенчуков бульон
щипка магданоз
щипка майорана
шепа черни маслини
2 скилидки чесън
сол зехтин


Нарежете картофите на парчета и ги сварете в подсолена вода. Пресовайте ги и оставете настрана да се охладят. Нарежете тиквичките, сложете ги в тенджрерка, добавете скилидка чесън, зехтин, щипка сол и магданоз, оставете на слаб огън за да се задушат и се изпари водата от тях. Готовите тиквички пасирайте. В голяма купа сложете картофеното пюре, тиквичките и един жълтък. Добавете брашно (давам го ориентировъчно, защото не го претеглих) и месете докато получите средно твърдо тесто. 


От него късайте по малко и направете на фитили. Нарежете ги на около 2 см. Може да ги оставите така гладки или да ги оребрите с вилица, ако нямате такъв дървен уред като моя специално за ньоки. Наредете ньоките на поръсена с много брашно кухненска салфетка. 
В удобен съд сложете смлените домати и малките чери. Налейте 100 мл. зеленчуков бульон или топла вода и сгъстете соса. Пет минути преди да го свалите от огъня, посолете, овкусете с наситнения чесън, ароматните треви, зехтин и маслините. В подсолена, вряща  вода сложете всички ньоки. Когато започнат да изплуват на повърхноста ги извадете с решетъчна лъжица и веднага прехвърлете в соса. 
Сервирайте ястието топло и да ви е сладко :)! Чаооо! 



8 коментара:

  1. Само ако знаех преди година какво е ньоки...

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня,
    чудесни ньоки с тиквички.Не съм виждала подобни, много интересна и вкусна рецепта.Ще ги пробвам при първа възможност.Чудесни и ароматни красиви ньоки.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Сигурна съм, че ще ти харесат :)!
      Поздрав и от мен с пожелание за прохладно лято!

      Изтриване
  3. Иве, във вряла подсолена вода ли се слагат или в студена?
    Не съм приготвяла нито хапвала домашно приготвени ньоки, фабричните не ми харесват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, да, слагат се във вряща посолена вода! Сега ще оправя изречението :)

      Изтриване
  4. Мммм прекрасни са.А дали могат да се замразят и после само да се сварят и да им се направи сос?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)! Да,могат да се замразят! Обикновено правя повече и половината замразявам.

      Изтриване