4.01.2017 г.

Щрудел от маслено тесто с круши, орехи и стафиди


Честита новата 2017!
 Нека да е мирна, плодородна, късметлийска и най-вече здрава! 
Почерпете се с този хрупкав, сочен и ухаещ на круши щрудел и да ви е сладко през цялата година! 


Продукти:
за тестото:
240 гр. брашно
100 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 ванилии 
настъргана лимонова кора
за плънката:
2 добре узрели круши
60 гр. стафиди
60 гр. орехи
50 гр. галета
50 гр. краве масло
2 с.л. кафява захар
2 с.л. ром
1 ч.л. канела
сока на 1 лимон
за намазване:
1 жълтък
пудра захар за поръсване



В купа пресейте брашното и бакпулвера, добавете  захарта, щипка сол, ванилиите, едно яйце, настърганата лимонова кора и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Омесете меко тесто. Загънете го в стреч фолио и приберете за 30 мин. в хладиник. 
Докато тестото се охлажда пригответе плънката. Накиснете стафидите в хладка вода.  Обелете и нарежете на малки парченца крушите. Полейете ги със сока на 1 лимон, поръсете с 2 с.л. кафява захар и ароматизирайте с канелата и 2 с.л. ром. В тиган разтопете кравето масло. Изсипете галетата и запържете за 3-4 мин. Оставете настрана за да се охлади и след това я прибавете  към крушите. Добавете нарязаните орехи и омекналите стафиди. 
На парче хартия за печене раточете тестото на правоъгълник. Намажете го с разтопено краве масло и разпределете отгоре плънката. С помощта на хартията завийте на руло. Подгънете двата края на рулото. Намажете го с разбития с 2-3 капки вода жълтък. 
Изпечете щрудела на 180 гр. в предварително загрята  статична фурна за около 50 мин.
  Охладете на решетка и поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко:)! Чаоооо! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар