16.08.2016 г.

Боровинкова торта


Лека и бърза плодова торта! Направих я с боровинки, но ще се представи чудесно и с други дребни плодове! Рецептата е от италианското сп.''Cucinare bene''!



Продукти:
за блата:
70 гр. брашно
40 гр. нишесте
60 гр. обелени и смлени сурови бадеми
3 яйца
30 гр. краве масло
1 ванилия
1 бакпулвер
100 гр. захар
настърганата кора на един лимон
 за крема:
250 гр. сирене тип Филаделфия
200 гр. подсладена сладкарска сметана
4 гр. желатин
150 гр. боровинки
1 с.л. пудра захар
сока на половин лимон
50 гр. захар
и още:
100 гр. боровинки
пудра захар



В купи разделете белтъци от жълтъци. Белтъците разбийте на сняг с щипка сол. Жълтъците разбийте до побеляване със 100 гр. захар.
Внимателно с разбъркване от долу на горе ги съберете. Смесете брашното, смлените бадеми, ванилията, бакпулвера и нишестето. Прибавете ги на порции към яйчената смес. Излейте не струйка леко разтопеното краве масло. Ароматизирайте с настърганата кора на един л;имон.  Подмажете и посипете с брашно форма (20 см.) с откопчаващ се ринг. Изсипете кексовата смес и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 10-15 мин. Извадете блата и охладете на решетка.
Разбийте охладената сметана на сняг. Към сиренето добавете 1 с.л. пудра захар и хомогенизирайте добре. Добавете към него сметаната. Сложете желатина в малко студена вода да омекне. Прехвърлете го в касерола, добавете сока на половин лимон и 50 гр. захар. Загрейте леко на котлона докато желатина се разтопи. Поизчакайте 3-4 мин. и го прибавете към крема.  С блендер смелете боровинките.  Изсипете ги в крема и разбъркайте леко. Разрежете блата на две еднакви половини. Във формата в която сте изпекли блата сложете едната половина. Изсипете всичкия крем, подравнете и похлупете с другата половина блат. Приберете тортата в хладилник за 4-5 часа. 
Преди поднасяне я украсете с боровинки и посипете с пудра захар. 
Да ви е сладко! :) 
На патерица ви поздравявам с вчерашния голям празник и нека Богородица ви закриля! 
Бъдете здрави! 



7 коментара: