22.08.2015 г.

Френски полъх с Париж-Брест


Освен един крокембуш  правен доста отдавна, това е втората ми среща с френската кухня! Обичам сладкиши с история, а този си има малко повече от 200-та годишна такава! Създаден от френския сладкар Луи Дюран в 1891год. в чест на първия велосипеден маратон Париж-Брест  (1200 км. пробег) сладкиша с малко повече фантазия символизира велосипедна гума! До 1951 год. състезанието се е провеждало на всеки 10 год. с участието на колоездачи професионалисти,  сега се провежда на всеки 4  като могат да участват и любители! 
На снимката долу е първият победител в пробега французина Шарл Терон!

Сбимката е от интернет!


                  Рецептата която ви предлагам е от италианското списание ''Cucina moderna''. 



Продукти:
за тестото:
60 мл. вода
75 мл. прясно мляко
60 гр. краве масло
80 гр. брашно
2 яйца
щипка сол

за млечния крем:
225 мл. прясно мляко
2 жълтъка
20 гр. брашно
1 ванилия
1 с.л. захар

за масления крем:
125 гр. краве масло
70 гр. пудра захар



Първото нещо което трябва да каже е, че сладкиша е малък, личи и от количеството продукти. Излизат 4 порции. 
В тенджерка излейте водата и прясното мляко, добавете кравето масло и щипка сол. Сложете на котлона и когато течноста заври изсипете брашното наведнъж. Бъркайте докато тестото се отдели от стените на съда и стане на топка. Отстранете съда от огъня, изчакайте около 5 мин. и прибавете яйцата едно по едно като бъркате енергично с дървена лъжица докато тестото се хомогенизира. Върху хартия за печене си очертайте кръг с d.15 см. Сложете тестото в щприц и направете  кръг по вътрешната част на очертания кръг. Плътно до него направете друг кръг, а отгоре в средата на двата кръга друг. Поръсете с малко филирани бадеми и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20-25 мин. Извадете сладкиша от фурната и охладете върху решетка. 
За млечния крем разбийте двата жълтъка със захарта, добавете брашното и ванилията и излейте млякото. Сложете на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Охладете. 
Разбийте омекналото краве масло със 70 гр. пресята пудра захар и го прибавете към охладения млечен крем разбивайки за няколко мин. с миксер. 
Разрежете хоризонтално  с  нож големия еклер  и с помощта на шприц напълнете с крем. Поръсете с пудра захар. Съмнява ли се някой, че може да  е вкусно? :) 
Да ви е сладко! Чаооо и хубави събота и неделя!


8 коментара:

  1. Страхотен десерт! Не мога да отлепя очи от него!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванче, мисля, че третият опит не трябва да отлагаш много. :) Я как хубаво ти се отдава френската кухня, чудесен сладкиш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Лучия,
    Гери,
    благодаря ви, дами!
    Хубав неделен следобед!

    ОтговорИзтриване
  4. Ивана, кой да ти чете история, като наднича такова изкушение от снимките...Само по диагонала четейки нещо не ми хареса :( - малко било количеството, само 4 порции, че те са само за мен, значи:))

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусотия си сътворила,Ванче-е,както винаги де....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, каква красота! Нямах търпение да изчета историята, така се облизвах на снимките:))

    ОтговорИзтриване
  7. Ммм, ама креместо, сладкишово, че и френско;) Мнооого добро, Ивана. И мнооого благодаря, че показа. Пък да знаеш, нямам против по отношение на десертите, по-често да залиташ към франсетата;)

    ОтговорИзтриване